Kérdésed van? Hívj minket! +36 20 317 9287

Chili magazin

A világ 10 legerősebb chilije

A világ 10 legerősebb chilije

Mindig újabb rekordok születnek, és újabb sikereket érnek el "A legerősebb paprika" címért küzdve. Mindenkinek van egy története a legerősebb(-nek vélt) chiliről. Hallottunk már vidéki „gatyaszaggatóról”, amit nagypapa dédelget a konyhakertben, és nincs veszedelmesebb. Legendák sorát hallgattuk tátott szájjal a "hírös csípős szegediről", aminek nincs párja csípősséget tekintve. De mi is az igazság... melyik a világ legerősebb paprikája?

Nemegyszer Ázsiából származó, "becsempészett" palántákról és magokról kaptunk hírt, amihez csak "eldugott helyen" lehet hozzájutni, és aki kóstolta, még mindig zsibbad a nyelve! Legendák helyett vegyük alapul a tényeket, a Scoville skála szerint sorrendbe állítottuk a világ 10 legerősebb paprikáját.

 

#1.
A Pepper-X lesöpörte a trónról az eddigi legerősebb chilit, 2023 őszén. Így a Pepper-X lett a világ legerősebb chilije, átlagosan 2.693.000 SHU értékkel. Ed Currie a CR sikere óta, 10 éve azon dolgozott, hogy a Pepper-X-ből legyen az új világbajnok chili paprika, és végre sikerült is neki. Az erősségét a dél-karolinai Winthrop Egyetem több példányt vizsgálva határozta meg. Valószínűleg közel 10 évig megtartja majd ezt a pozícióját, amíg az újabb kísérletezések és a keresztezett hibridek stabilan rendelkeznek a kitenyésztett tulajdonságokkkal, mint pl. a paprika erőssége.

 

#2.
A Carolina Reaper lett így a második legerősebb paprika, 2.15 millió SHU egységgel. Karolinai kaszásként is szokás emlegetni (a kaszás jelzőt a chili “farkának” formájáról kapta). Ezt a chili paprikát is Ed Currie nemesítette. 2013-2023-ig ez a chili paprika tartotta a rekordot. Ed beszámolója szerint bhut Jolokia és Habanero paprikákból nemesítette. Íze egyedi, kissé fanyar, enyhén gyümölcsös, lecsengése minimálisan kesernyés. Ereje brutális, könnyfakasztó, melyet azonnal érzékelünk, azonban pusztító csípőssége 1-2 perc elteltével teljesedik ki maximálisan, ekkorra már gyötri egész testünket. Izzadás, csuklás, könnyezés és szédülés is lehet testünk reakciója a töménytelen kapszaicin áradatra. Sokan a csuklást az emberi test védekező mechanizmusaként aposztrofálják, mondván ezzel üzenet továbbít, hogy: "itt legyen elég!" Ehhez a paprikához már egyfajta mazochista hajlam szükséges, azonban apró adagokban adagolva kellemes élményt nyújthat. Termékeink között megtalálod a 100% tisztaságú Carolina Reaper szószt, ha kedvet kaptál életed legcsípősebb élményéhez!

 

#3.
A világ harmadik legerősebb paprikája a Morunga Trinidad Scorpion, melynek erőssége 1.9 millió Scoville. Tehát csak kicsivel marad le a Carolina Reapertől. A Scorpion nevet a termés formájáról kapta. A Skorpió paprika kiemelkedően gyümölcsös, citrusos ízjegyekkel bíró chili, főként a sárga színű Skorpió kiemelkedő az ízek terén. Kínálatunkban 100% tisztaságú színenként szelektált sárga és piros színű Moruga Skorpió chili is elérhető. Öveket becsatolni, ez könnyfakasztó élmény lesz!

 

#4.
A negyedik helyen a 7 Pot Douglah áll. Neve onnan ered, hogy a legenda szerint hét edény ételt tud megfelelően csípőssé varázsolni. A 7 Pot Douglah 1.8 millió Scoville, és a Trinidad Morunga Skorpió chiliből nemesítették. A kellemes gyümölcsös íz a 7 Pot Douglah-ra is jellemző, persze a pokoli csípősség mellett, mégiscsak a világ 3. legerősebb paprikáját elemezzük.

 

#5.
Az 5. helyet a Primo, 7 Pot Primo nevű paprika érte el. Az amerikai Louisianából származó termesztőjéről kapta a nevét. Primo a Louisianai Egyetem Lafayette kertészeti tanszékén dolgozott 2005-ben, itt fejlesztette ki extrém erős kategóriába sorolható paprikáját, amely 1.469 millió Scoville.

 

#6.
A Butch, azaz Trinidad Scorpion Butch T mostanra az 6. helyre csúszott, nemrég még a világ legerősebb paprikája volt. 2011-ben előzte meg az akkori első helyezett Naga Viper chilit. 1.464 millió SHU-val megelőzi a Lousianából származó Primo-t. A Butch T chili igencsak népszerű. Aromadús íze, zamatos illata elképesztő népszerűséget teremt számára.

 

#7.
A Naga Viper 1.349.000 Scoville-os paprika, nem sokkal marad le az említett Butch-tól. A Naga Viper édeskés és gyümölcsös paprika, enyhe narancsos jegyekkel fűszerezve. Lassan fejti ki csípős hatását, ezért egy ideig az aromadús, gyümölcsös ízt érezzük. Remek tulajdonsága miatt néhány másodpercnyi előnyt enged ízlelőbimbóink számára, hogy élvezhessük a chili ízét addig, amíg el nem éri nyelvünket a pokoli tűz.

 

#8.
A 8. hely megérdemelt tulajdonosa egyik nagy kedvencünk, a Ghost Chili. Szellemchilinek is becézik, a paprikafajta eredeti neve Bhut Jolokia. 2007-ben a világ legerősebb chilije cím birtokos, majd 2011-ben előzte meg őt a mostani 6. helyezett, a Naga Viper. A Naga Vipernek a szellem chili közeli rokona. A Jolokia 1.042.000 Scoville erősségével még mindig az extrém kategóriába sorolandó, YouTube-on rengeteg videó kering erről a chiliről. Szellem chilis kihívások, paprika evő versenyek, és egyéb vicces média tartalmak. Kínálatunkban Jolokia 4x néven elérhető ez a chili, mely 2017-ben az USA-ban világbajnoki címet szerzett, erre különösen büszkék vagyunk!

 

#9.
A 9. helyen a 7 Pot Barrackpore trónol, és szintén 7 edényt tud csípőssé tenni, legalábbis a legenda szerint, amit neve fémjelez (7 pot). Scoville skálán mért erőssége eléri az 1.000.000 SHU-t. A Karib-térségből származik, és sok szempontból hasonlít a Jolokia-hoz: formája, színei és ízvilága is gyümölcsös, édeskés. Illata nagyon árulkodó, az avatottak könnyen felismerik, édeskés-citrusos illatáról.

 

#10.
A 10. helyet a 7 Pot Jonah, azaz Red Giant kapta, amely akár holtversenyben is lehetne a 7 pot Barrackpore-rel. Szintén cirka 1.000.000 SHU erősségű, azonban a legmagasabb mért érték alapján állítják fel a rangsort, ezért néhány Scoville egységgel megelőzte versenytársát.

 

Lecsúszott a 2023-as új rekord miatt a legerősebb 10-es listáról a Vörös Savina, ami egy Habanero-fajta. Ez volt a legcsípősebb chili a világon 1994 és 2006 között. Véletlenszerűen fedezték fel, amikor a gazdálkodó, aki Habanerot termesztett, olyan fényes vörös színű paprikát talált, amely a narancssárga társaitól eltért. Megtartotta, szaporította, és elkezdte saját paprikaként eladni. A törzset az amerikai kormány növényfajta-oltalmi törvénye védi, biztosítva annak sok generációra visszanyúló eredetét.