Chili con LENCSE - a Balaton-parton készítve
Egy rendhagyó recept pattant ki Rabbit Chef’s agyából, amit nem mindennapi helyszínen, a csodálatos Balaton partján készített el. Chili con LENCSE egy Ferrari piros színű, Primus mini gázpalack segítségével! Nem semmi!
A szeles, hűvös napon élmény volt a főzés, de megmondom őszintén, alig vártuk, hogy a forró, pikánsan csípős fogást felfaljuk. A fotózás közben végig csorgott a nyál a szánk szélén…
Hozzávalók 2 személyre:
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb kápia paprika
- 200g paradicsompüré
- 1 paradicsom konzerv (hámozott)
- 1 lencse konzerv
- 1 bab konzerv
- 20dkg vörös cheddar sajt
- parajdi só és hétbors
- 1 evőkanálkanál oreganó
- 1 teáskanál kakaópor
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál koriander
- 1 evőkanál pirospaprika őrlemény
- Jalapeno karika néhány darab
- Habanero 4x chili szósz
- A díszítéshez pedig tortilla chips, póréhagyma és a legendás Sweet chili szósz
Elkészítés:
A hagymát elkezdjük lepirítani, majd félúton utána küldjük a fokhagymát. 2 perc múlva az apró kockákra vágott kápiát is megkapatjuk kicsit, alapos átforgatást követően a hámozott paradicsom, majd 2-3 perc után a paradicsom püré is a serpenyőbe kerül.
Amikor az alap kezd rotyogni és elfőtt a leve, a lencse és a bab konzerveket szintén hozzáadjuk. Hagyjuk 5 percig összeolvadni az ízeket, és csak ezt követően fűszerezzük! Oregano, kakaópor, római kömény, koriander, pirospaprika és a végén az isteni csípős a Habanero 4x, ami a mexikóiak és úgy általában a dél-Amerikaiak egyik kedvenc chilijéből a Habaneroból készült.
15 percig közepes fokozaton főzzük a már majdnem kész ételünket, és ha száraznak érezzük lazítsuk az állagát paradicsom lével, esetleg kevés vízzel.
A végén ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és beállítjuk a végleges csípősséget.
A chili con lencse elkészült, a tálalása nagyon egyszerű: mély tányérba szedjük, savanyított Jalapeno karikával, néhány karika póréhagymával és ropogós tortilla chips-szel díszíjuk, amire néhány csepp sweet chili kerül! Szemet gyönyörködtető, pikáns fogás lesz a végeredmény!