Kérdésed van? Hívj minket! +36 20 317 9287

Chili magazin

Chili termesztés otthon

Chili termesztés otthon

Pontokba szedtük az otthoni chili termesztés legfontosabb lépéseit, hogy Neked csak büszkélkedni kelljen barátaid előtt saját chili terméseddel! Mielőtt vadul elrohanunk a legközelebbi mezőgazdasági szaküzletbe, érdemes néhány dolgot átgondolni, megtervezni! Lássuk sorban!

1. Első lépés a tervezés!

Milyen paprikát fogok ültetni, hol fogom csíráztatni, hol fogok palántát nevelni belőle és végül hova ültetem vagy hova helyezem (amennyiben pl. kaspóban marad) majd?

Javasoljuk, hogy elsőre 1-2 féle paprikával vágj neki a termesztésnek, minden paprika egy kicsit más közegben érzi jól magát (nedvesség, fényigény, páratartalom, stb). Az azonos családba tartozó, de különböző színű termések jól mutatnak, bőséges termés esetén kétféle színű szósz készíthető, ami valljuk be elég menő!

Ha a döntés megszületett, irány az internet vagy a helyi gazdabolt. Vásárolj néhány szem magot a kiszemelt paprikából. Ökölszabály, hogy amennyi a mag, annyi tővel, később bokorral kell majd számolni, illetve helyet biztosítani növényeid számára. Kertes házban nincs akadály, de kisebb lakásban, erkélyen érdemes pontosan kalkulálni!

Kelési ráta tapasztalataink szerint első magvetésnél 60-70% körüli, ami nagy mértékben függ a vetőmag minőségétől. 10 magból átlagosan 6-7 db csírázik. Minden esetben prémium minőségű vagy első osztályú magot vásárolj, megbízható forrásból!
Remekül haladunk, megvannak a magok és a terv, hogy hova kerülnek a szépségek, jöhet a következő lépés.

Mikor kezdjek csíráztatni, mikor ültessek, mibe ültessek, milyen földet használjak?

Számoljunk! Nézz utána, hogy a kiválasztott chilinek mennyi a "tenyészideje". Ez a szám meghatározó, ebből számolunk vissza a csíráztatás és ültetés helyes meghatározásához. Tegyük fel, hogy 185 nap, a csíráztatás átlagosan 40-50 napot vesz igény fajtától függően.

Miért fontos ez?

Ahhoz, hogy szép termést realizálj, vagy egyáltalán legyen termés, az alábbi 3 tényező helyes "beállítása" a legfontosabb:

  • pontosan adagolt víz és megfelelő páratartalom
  • megfelelő hőmérséklet
  • természetes napfény vagy speciális fényforrás

Ha nem a megfelelő időpontot választod a folyamat elindítására, akkor a kifejlődött palánták mindössze párkánydíszek lesznek.

A napsütéses órák és a napi átlaghőmérséklet nyári hónapokban a legmagasabb. Az utóbbi évek tapasztalata szerint szeptember még ideális “nyári hónapnak” számít. Egy szó, mint száz, a kifejlett palántákkal úgy számolj, hogy április/május-szeptember között kint vagy éjszakai fagytól (de inkább + 7-8 fok ) és széltől védett helyen legyen elhelyezve, tűző napra semmiképp ne tedd, mert megég a levele, illetve nem minden csili bírja és szereti. Legjobb a szélvédett, fényes, de nem teljesen benapozott terület. A szűrt fény, pl kisebb fa vagy bokor félárnyéka (ha egész nap odatűz a nap) is remek választás.

Szóval, tudjuk hova ültessünk, átvettük az alapokat, lássuk a csíráztatás, palántázás folyamatát, illetve, hogy mit érdemes beszerezni hozzá!

 

2. Csíráztatás

Félbehajtott papírtörlő közé tesszük a magokat, egymástól 4-5 cm távolságra. Ezt követően nedvesítjük a papírtörlő felső részét egy spriccelő segítségével, tiszta, szobahőmérsékletű vízzel. Fontos, hogy a magot nem áztatjuk el csak nedvesítjük!

A papírtörlőt ezt követően légmentesen zárható műanyag zacskóba helyezzük, vagy egy dvd tokba zárjuk. Naponta 2-3 alkalommal szellőztetjük néhány percig, közben nedvesen (nem vizesen!) tartjuk a papírtörlőt. Ha szükséges, pótoljuk a vizet és ne hagyjuk kiszáradni!

Az ideális hőmérséklet állandó(!) 22-25 Celsius fok.

Palántázás és termőföldól haladnak a dolgok, eltelt néhány hét és megjelentek a magokon az első csírák. Amint kb. 2cm-t elérik, lehet ültetni! Óvatosan kiszedjük a csírázott magokat, nagyon ügyelve arra, nehogy megsérüljön a csírázott rész!

Fontos a megfelelő föld kiválasztása, ami lehet általános virágföld, azonban mi a tápanyagdúsabb tőzeget ajánljuk. Minden esetben fertőzés mentes földet válassz (légmentesen csomagolt, friss föld), ezzel elkerülheted a későbbi gombás fertőzéseket!

Ültető pohár
3 dl-es műanyagpohár tökéletes, de sok helyen kapni speciális ültető poharat. A műanyag poharat később, könnyen le lehet vágni (hosszában), a gyökérzet sérülése nélkül. A pohár alját lyukasszuk ki, hogy a felesleges öntözővíz távozhasson. Beltéren célszerű a poharak alá egy tálcát tenni az elszivárgó öntözővíz miatt.

3. Ültetés

A csírákat 2-3 cm mélyre a csírákkal felfelé helyezzük a poharakba, majd tegyük fényes helyre, ahol a hőmérséklet továbbra is állandó 22-25 Celsius közötti.
Alaposan öntözzük meg a csírákat és folyamatosan tartsuk nedvesen az ültető közeget, semmiképp sem hagyjuk kiszáradni és ne is öntözzük túl. Mindkét esetben ugyanolyan károkat okozhatunk növényünknek. Kevés víz esetén elszárad, túlöntözés miatt elhal a csírázott mag.

Palántáid növekedésbe lendültek, fontos növekedésük szempontjából a napi 12-14 óra természetes fény, szellőztetés, pl. ventilátor segítségével. Az ablakot nem nyitjuk rá, bármilyen célszerűnek tűnik, mert a hirtelen hőmérséklet csökkenés miatt könnyen megfázik a palánta.

Gyakori hiba a túlöntözés, ami palántadőléshez vezethet! Ezt kerülni kell, továbbra is a természetes fény, állandó hőmérséklet és a nedves talaj az irányadó. Ne akarjunk égig érő palántákat, az erős, fejlett bokor a cél, nem a méret a lényeg!
Ha úgy tapasztalod, hogy a palánta szépen fejlődik, de hirtelen megáll a növekedése, akkor célszerű egy nagyobb edénybe kaspóba ültetni, akár már a végleges méretűbe, amennyiben nem szabadföldbe fejlődik majd.

Mi az a palántadőlés?
Túlöntözés hatására a növény gyorsabban nő, mint ahogy meg tud erősödni, szára elhajlik. Ilyenkor vissza kell venni az öntözővíz mennyiségéből, ha súlyos a helyzet, akkor a palántát megtámaszthatod vagy kikötheted.

Sokan azonnal hurkapálcát ragadnak, ezzel azonban a gyökérzetben súlyos károkat okoznak, ha a növény mellé szúrják azt.
Vegyszerezést, tápszerezést a növény nem igényel a fejlődés ezen szakaszában, ezt mindenképp kerüljük!

4. Kiültetés megfelelő időzítése, ahogy a tanult angol mondja "best timing"

185 nap a teljes fejlődési ciklus, a csíráztatás és az első szüret között, ebből kb. 50 nap csíráztatás.
185 nap mínusz 50 nap = 135 nap, azaz 4,5 fél hónap.

Tudjuk, hogy szeptember végéig tud termést hozni növényünk, de legjobb ha augusztus végével számolunk, így kellemes meglepetés érhet amennyiben még szeptember-októberben is szüretelhetjük bokrunkról a friss chilit!

Tehát április közepén ültessük ki szabadföldbe vagy helyezzük kertbe, erkélyre, teraszra a chiliket. Az ezt megelőző 50 nap (cca. 2 hónap) pedig a csíráztatás és előkészületek.

 

Pontosan meghatározva napokban a teljes folyamat:

  • magok beszerzése
  • megrendelése december vége, január eleje
  • előkészületek, tervezés, termeszteni kívánt paprika megismerése január második fel
  • föld, ültető pohár, tálca, beszerzése február eleje
  • csíráztatás megkezdése február 15.
  • kiültetés április 15. (időjárástól függően)
  • szüret augusztus közepétől-végétől folyamatosan, akár októberig (időjárástól függően)

 

Ha eddig eljutottál, a többit nyugodtan bízd az időjárásra, viszont a napi locsolásról továbbra se feledkezz meg! Vágj bele fenti lépések alapján első chilis tapasztalataid megszerzésébe, biztos lehetsz abban, hogy jó úton jársz!

Reméljük, hogy annyi örömöt találsz majd a paprika termesztésben amennyit mi magunk is!