Mézes mangós BBQ oldalas

A csontos, szaftos húsok szerelmeseinek ajánljuk a mangós-mézes oldalas elkészítését, ami nagyon egyszerű, viszont időigényesebb. Érdemes nagyobb társaságnak előrukkolni vele, mert a jó oldalas legalább 3kg :) Amíg illatozik a sütőben vagy a grillen, be lehet dobni néhány hideg italt, és storyzni kicsit…
Hozzávalók 4-6 főre:
- egy szép darab csontos oldalas egészben (2,5-3kg)
- paradicsompüré
- barbecue fűszersó
- 2 evőkanál barna cukor vagy méz
- grill fűszersó
- Mango-chili pikáns gourmet szósz
- Trinidad Skorpió - Red chili szósz
- só, bors
- 2,5 dl barna sör
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1,5 kg burgonya
Elkészítés:
Az oldalashoz száraz pácot készítünk az alábbi fűszerekkel, majd alaposan bedörzsöljük és pihenni hagyjuk 30 percet szobahőmérsékleten.
A száraz pác: 2 teáskanál barbecue fűszersó, két csipet bors, 2 teáskanál grill fűszersó, 1 teáskanál római kömény és 1 teáskanál koriander.
Ameddig pihen a hús, elkészítjük a mangós pácot: 1 paradicsompüré (150g), 1 dl barna sör, 2 teáskanál méz, fél teáskanál trinidad Skorpió - Red chili szósz és fél üveg azaz 50g mango-chili pikáns gourmet szósz. Alaposan elkeverjük és félretesszük.
Az oldalast 160C fokra előmelegített sütőbe tesszük egy tepsiben, úgy hogy aláöntjük a megmaradt 1,5 dl barna sört, és alufóliával letakarjuk. A következő 2,5 órában semmi dolgunk! :)
Ha letelt, kivesszük a húst, villát beleszúrva ellenőrizzük. Ha puha, akkor a fóliát levesszük, és 15 percre visszatesszük a sütőbe vagy a grillre. Majdnem kész, de most jön a legjobb rész… A mangós, pikáns páccal az oldalast alaposan körbekenjük, és 210 °C hőfokra, felső sütésre visszaküldjük, hogy a pác egy ropogós réteget képezzen a húson! Perfetto! :)
A legjobb köret steak burgonya vagy gerezdekre vágott burgonya, ízlés szerinti fűszerezéssel, ami az oldalas alatt egy külön tálcán simán elkészül 1 óra alatt!