Kérdésed van? Hívj minket! +36 20 317 9287

Receptek

Puha és omlós, szaftos STEAK marhanyakból

Puha és omlós, szaftos STEAK marhanyakból

A STEAK külön kategória a férfiak körében, szinte mindenki vágyik rá, hogy elkészíthesse, megörvendeztetve barátait, párját vagy szimplán saját magát egy pohár jó minőségű villányi vörösbor társaságában. Sajnos a végeredmény sok esetben elmarad a várakozásoktól. Most megosztjuk Veled azokat a trükköket, amit ha maradéktalanul megfogadsz, nem érhet meglepetés. Az elkészült steak szaftos, omlós és ízletes lesz!

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 szelet zsírral jól átszőtt (márványos) marhanyak, ami tenyérnyi méretű, és 1,5-2 ujjnyi vastag
  • frissen tört parajdi kristálysó
  • frissen tört hétbors keverék
  • zöldbors bbq mártás
  • chipotle mártogatós csípős szósz (opcionális)

A marhanyakat 1 órával a sütés előtt szoba hőmérsékleten tartjuk, semmiképp sem kerülhet a hűtőből a serpenyőbe. Legjobb, ha előre nem sózzuk és nem borsozzuk, habár ez örök vita téma, én mindig a fordítást követően sózom és borsozom.

A vas serpenyőt felhevítem, szinte füstöljön. Rádobom a szárazra törölt húsokat. Nem mozgatom, nem rázom, nem forgatom, így tud az elengedhetetlen “pörzs anyag” kialakulni (nem égett!). Mindkét oldalát 1-1 percig sütöm, ahogy fordítom töröm rá frissen a borsot és a sót, egyiket se sajnáljuk, bátran szórjuk.

Ezután kiveszem pihenni a húst és előmelegítem a sütőt 180C fokra, és behelyezem a marha szeleteket. Attól függően, mennyire szeretnénk átsülten fogyasztani 5-7 perc alatt elkészül. Ha van maghőmérőnk, helyezzük a húsba, 56C fok a médium, 63-65 fokos maghőmérséklet mellett kapunk jól átsült steaket. Amennyiben nincs maghőmérő, egyszerű “nyomkodással” ellenőrizhetjük a készültségi fokot. Ha olyan puha a hús, mint a szemünk alatti rész az a médium, az orrunk hegye pedig a jól átsült kategória (hozzávetőlegesen).

Sütőből kivéve érdemes óvatosan egy alufóliába tekerni a húst és pihenni hagyni 10 percet, ilyenkor a szaft egyenletesen szétterül a húsban.

A sütőben alufóliás burgonyát készítettem “előmelegítés” gyanánt, amit kibontva zöld fűszerrel és vajjal ízesítek.
Kis mártogatós tálakba kerül a zöldbors mártás és a chipotle szósz. Csípős savanyú Jalapeno karikákat is tálalhatsz mellé.
Pohárba pedig a testes villányi vörösbor… mindig leöblítem, egy ilyen pazar fogás megérdemli!

 

tökéletes steak