Kérdésed van? Hívj minket! +36 20 317 9287

Chili magazin

A kapszaicin, mint csodaszer!

A kapszaicin, mint csodaszer!

Sokszor felmerül a kérdés, hogy a chili paprikák csípősségéért felelős alkaloid, a kapszaicin jótékony vagy kártékony hatással bír szervezetünkre? A vélemények megoszlanak, nézzük most a tényeket!

A kapszaicin alkaloid a hő és fájdalomérzékelő receptorokat ingerli, ez váltja ki a csípős, égető érzést. Megízlelését követően szinte azonnal elborítja nyelvünket a tüzes érzés, 10-15 másodperc elteltével a teljes szájüreget, 1-2 perc múlva nem ritka az izzadás, könnyezés sem.

Számos esetben csuklást idéz elő, ez a szervezetünk természetes védekező funkciója, jelezve: “ez túl csípős volt, itt legyen elég!”

Előnyei között tartjuk számon, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és vírusölő hatását, megfázás, nátha, influenza esetén egy tányér forró, csípős leves csodákra képes! Fejfájásra, ízületi fájdalmakra és egyes bőrbetegségekre, pl. pikkelysömör, igen sokféle kapszaicin alapú krém kapható a gyógyszertárban.

Fenti pozitív hatásain kívül szabályozza a magas vérnyomást, csökkenti a vércukorszintet, pezsdíti a vérkeringést és segít megelőzni a vérrögképződés kialakulását. Fokozza a kalória felhasználást azáltal, hogy megnöveli a testhőmérsékletet, segítve ezzel az anyagcserét.

Kutatások sora bizonyítja kiemelkedő hatékonyságát rákos megbetegedések leküzdésében. Számos kísérlet arról számol be, hogy meggátolja vagy jelentősen csökkenti a rosszindulatú daganatok növekedését, a leghatásosabbnak a prosztata és emlőrák esetén bizonyult.

Azonban fontos megjegyezni: a sikeresnek ítélt kísérletek ellenére a kutatók sem ismerik a pontos működési mechanizmusát, adagolását, a bevitel gyakoriságát, illetve annak egyénenként ajánlott mennyigét.

Mindezen előnyös tulajdonságokkal szemben sokáig úgy vélték, károsan hat a gyomorra és a gyomorfekéllyel küzdők számára kifejezetten nem ajánlott a csípős ételek fogyasztása.

Néhányan lehet, hogy érzékenyebbek rá, azonban a legfrissebb kutatások arról számolnak be, hogy a kapszaicin növeli a gyomor nyálkahártyájának vérellátását, így regenerálja azt. Kis mértékben, rendszeresen fogyasztva a legjobb ellenszere a gyulladásos bélbetegségeknek, nagy mennyiségben azonban kikezdheti a gyomrot, hasmenést, gyomorégést okozhat.

Aranyszabályként vegyük alapul, hogy kis mértékben fogyasztva gyógyszer, mértéktelen felhasználást azonban kerülni kell!