Kérdésed van? Hívj minket! +36 20 317 9287

Chili magazin

Mitől csíp a csili?

Mitől csíp a csili?

A különböző chili paprikák változatos színekkel, formákkal csábítanak, hogy megkóstoljuk őket, illetve megbirkózzunk pikánsan csípős vagy pokoli erejükkel. Vajon mi okozza a csípős érzést, és milyen folyamatok sorozata indítja be testünkben a zsibbadást, izzadást, esetenként a sziszegést és a térdcsapkodást?

A kapszaicin nevű alkaloid felelős a csípős érzés kiváltásáért, amely szervezetünkben a fájdalomérző idegrostokat, illetve a hőérzékelő idegvégződéseket ingerli. 1912-ben Wilbour Scoville kémiai kutató egy skála alapján határozta meg a különböző csilik erősségét, csípősségük mértéke alapján. Ezen a skálán a kapszaicin mennyisége jelölhető, ez az úgynevezett SHU (scoville heat unit).

Ez alapján rangsorolhatók a paprikák erősségük szerint.

A Scoville skálán a magyar erőspaprika cirka 15-20 ezer SHU, míg a világ legerősebbjének tartott Carolina Reaper cirka 2,15 millió(!) SHU.

Hatalmas különbség!

Ennek ellenére rajongói vagyunk a csilinek, mindenki a saját szájíze szerint. Azonban fontos megjegyezni, hogy ízlelőbimbóinkat rendszeres chili fogyasztással tudjuk trenírozni, illetve képesek vagyunk egyre nagyobb mennyiségben elviselni a kapszaicint, ami, mint egyfajta drog, képes függőséget kialakítani.

Webáruházunkban kedvedre válogathatsz az enyhén csípős chili szószoktól az extrém erős csípős szószokig, sőt elérhető a kínálatban világ legerősebb chilijeként számon tartott Carolina Reaper is!