Kérdésed van? Írj nekünk! info@chilion.hu

Chili magazin

Tudod miért jó a csípős étel kánikulában?

Tudod miért jó a csípős étel kánikulában?

Az egyik legérdekesebb jelenség a chilivel kapcsolatban, hogy éppen a legmelegebb országokban – Indiában, Mexikóban, Thaiföldön, Etiópiában – lett alapvető része a konyhának a csípős paprika. Első hallásra ez teljes őrültségnek tűnik: miért fokoznánk a forróságérzetet, amikor úgyis izzadunk a melegtől? A válasz az emberi test hihetetlenül okos hűtőrendszerében rejlik.

Hogyan működik a test természetes légkondicionálója?

A csípős ételek titokzatos hűtő hatásának megértéséhez egy kicsit bele kell pillantanunk a testünkbe. A chilipaprikában található kapszaicin – ez az anyag teszi csípőssé – egy nagyon érdekes trükköt játszik az agyunkkal.

A bőrünkben és a szánkban vannak kis "hőmérők", úgynevezett TRPV1 receptorok. Ezek normál esetben akkor kapcsolnak be, amikor 42°C fölé megy a hőmérséklet – ilyenkor jelzik az agynak: "Itt baj van, hűteni kell!"

A kapszaicin zseniális csele, hogy „elhiteti” a receptorokkal hogy a tested 42°C fölött van, pedig valójában csak 37°C. Az agy elhiszi ezt a "hamis riasztást", és azonnal bekapcsolja a hűtési üzemmódot.

Mit csinál az agy, amikor "túlmelegedést" érzékel?

Dr. Szolcsányi János pécsi professzor évtizedes kutatásai szerint az agy három dolgot csinál egyszerre:

  1. Kitágítja a véredényeket, főleg a bőr alatt Így több meleg vér kerül a bőr felszínére, ahonnan könnyebben távozik a hő. Ezért leszel piros, amikor csípőset eszel.
  2. Bekapcsolja a verejtéktermelést, hiszen a verejték elpárolgása fantasztikusan hatékony hűtési módszer – ez a test leghatékonyabb légkondicionálója.
  3. Kutatások szerint a csípős étel után ösztönösen hűvösebb környezetet keresünk. Arra késztet a chili, hogy például meglazítsd a ruházatod, hűvös helyet keress, vonulj árnyékba, vagy kapcsold be a ventilátort, légkondit.

Mit mondanak a legfrissebb kutatások?

A Nature Human Behavior folyóiratban 2021-ben megjelent hatalmas tanulmány több mint 33.000 receptet nézett át 70 országból. Az eredmény egyértelmű: minél melegebb egy ország, annál több fűszert használnak az ételekben.

Etiópia vezeti a listát átlagosan 4,5 különböző fűszerrel receptenként, míg a hideg Skandináviában csak 1,2-t használnak. Még ugyanazon az országon belül is: Délnyugat-Kínában 40%-kal több csípős receptet találtak, mint az északi, hűvösebb területeken.

2023-as kutatások szerint már egy gyenge chiliszósz is mérhető hűtő hatást vált ki. A bőr véráramlása 50%-kal nő, anélkül hogy a szívverés vagy a test mélyében lévő hőmérséklet megváltoznának. Ez azt jelenti, hogy a chili csak ott hűt, ahol kell – zseniális!

De miért nem mindenki szereti a csípőset?

Itt jön a genetika szerepe. Nem vagyunk egyformák! A TRPV1 "hőmérő" génjeinkben vannak különbségek:

  • Van, aki természetesen érzékenyebb
  • Van, aki kevésbé reagál a kapszaicinre
  • És van, akinek több ilyen "hőmérője" van

Ez magyarázza, hogy egyes népek évezredek alatt genetikailag is alkalmazkodtak a csípős ételekhez.

Hogyan használd okosan a chilit nyáron?

Időzítés: Egyél egy kis csípős előételt 30-60 perccel a főétkezés előtt, hogy a hűtő hatás akkor jelentkezzen, amikor a test az emésztéstől amúgy is melegedne. Számíts rá, hogy többet fogsz izzadni – igyál 1-2 pohárral több vizet. Ha chiliszósz mellé mentateát iszol, még erősebb a hűtő hatás!

A chili a legforróbb napokon úgy működhet, mint egy zseniális természetes hűtőrendszer, amit a világ legmelegebb részein élő népek évezredek óta használnak.

A jó hír az, hogy a hazai, kézműves chiliszószok is tökéletesen működnek – nem kell Mexikóba menned érte! A lényeg, hogy minőségi kapszaicin legyen bennük, és te is fokozatosan szoktasd hozzá magad.

Szóval legközelebb, amikor 35 fokos melegben chiliszószt teszel az ételedre, akkor egy természetes légkondicionálót kapcsolsz be!