Kérdésed van? Írj nekünk! info@chilion.hu

Chili magazin

A chili nem csupán egy fűszer - valóságos jelenség, amely alapjaiban rengeti meg ízlelésünket. De vajon mi történik pontosan, amikor egy csípős falat eléri nyelvünket? Miért van az, hogy egyesek imádják, mások pedig rettegnek tőle?

A chili paprika nem csak ételeink ízét dobja fel, de évszázadok óta tartja magát a hiedelem, hogy afrodiziákumként is szolgálhat. De vajon van-e valóságalapja ennek a pikáns elképzelésnek?

Mindig újabb rekordok születnek, és újabb sikereket érnek el "A legerősebb paprika" címért küzdve. Mindenkinek van egy története a legerősebb(-nek vélt) chiliről. Hallottunk már vidéki „gatyaszaggatóról”, amit nagypapa dédelget a konyhakertben, és nincs veszedelmesebb. Legendák sorát hallgattuk tátott szájjal a "hírös csípős szegediről", aminek nincs párja csípősséget tekintve. De mi is az igazság... melyik a világ legerősebb paprikája?

Pontokba szedtük az otthoni chili termesztés legfontosabb lépéseit, hogy Neked csak büszkélkedni kelljen barátaid előtt saját chili terméseddel! Mielőtt vadul elrohanunk a legközelebbi mezőgazdasági szaküzletbe, érdemes néhány dolgot átgondolni, megtervezni! Lássuk sorban!

Sokszor felmerül a kérdés, hogy a chili paprikák csípősségéért felelős alkaloid, a kapszaicin jótékony vagy kártékony hatással bír szervezetünkre? A vélemények megoszlanak, nézzük most a tényeket!

A különböző chili paprikák változatos színekkel, formákkal csábítanak, hogy megkóstoljuk őket, illetve megbirkózzunk pikánsan csípős vagy pokoli erejükkel. Vajon mi okozza a csípős érzést, és milyen folyamatok sorozata indítja be testünkben a zsibbadást, izzadást, esetenként a sziszegést és a térdcsapkodást?